Vitalia Pavlicenco, pasionată de politică şi alimentaţie sănătoasă!

Atât timp cât soţul politicianei Vitalia Pavlicenco este plecat în Germania să-şi dădăcească nepoţica, frigiderul plânge de dorul lui. Soţia este prea ocupată cu politica, ca să-şi facă timp de gătit. În casa lor Serj este şef la bucătărie. Ceea ce ni s-a părut cel mai curios este faptul că dna Pavlicenco este o enciclopedie a reţetelor sănătoase. De când avea 20 de ani este pasionată de modul sănătos de viaţă. Mama a fost cea care i-a dat primele exemple. Făcându-şi studiile la Iaşi, mai târziu Agafia Vangheli avea să aducă în Grinăuţi, satul de baştină, o altă modă în alimenţie. În prezent, şi în familia fiicei Beatriz gătitul este o filozofie aparte.

separator

Vitalia Pavlicenco îţi oferă un exemplu de mic dejun sănătos!

„Fiecare dimineaţă o încep cu o cană de apă, îmi iau setul de vitamine pe care mi le expediază ginerele din Germania care este atent cu mine, apoi servesc un suc fresh pe bază de 1 cartof crud, un morcov şi un măr care are calităţi nutritive şi curative.

În altă dimineaţă îmi fac un terci pe bază de: fulgi de orz, fulgi de ovăz, tărâţă, nuci, semniţe de dovleac şi fructe. Peste acest amestec torn apă călduță şi puţin  ulei de măsline, sau de orez, struguri. Acest terci trebuie mestecat mult şi ăsta este un punct forte al reţetei.

Cum mi-am dezvăţat soţul de colţunaşi, răcituri, cozonac pe care le pregăteşte foarte gustos!

În familia mea găteşte soţul, iar eu am posibilitatea să-mi văd de carieră. El găteşte tot ce este „cotat” la noi, începând cu mămăligă, răcituri, colţunaşi. În schimb eu vin cu partea teoretică. Îi explic cum se combină corect alimentele. Aşa am ajuns să aplicăm acasă alimentaţia disociată.

Ştim bine cum se combină alimentele şi încercăm să nu facem greşeli. Am învăţat, de altfel, să bem acei 2 litri de apă pe zi, ceea ce este extrem de important.  Nu bem apă după masă. Apa servită rece după mâncare favorizează depunerea grăsimilor, de aceea asiaticii beau ceai.

Eu mănânc fructe pe stomacul gol, dimineaţa sau între mese, în niciun caz înainte de somn.

Sunt adepta sucurilor fresh!

Datorită consumului fructelor şi a legumelor în stare naturală sau sub formă de sucuri fresh mi s-a îmbunătăţit vederea considerabil. Svecla o combin cu mărul şi lămâia deoarece are un gust mai specific şi nu o poţi consuma în cantităţi mari. Am o băutură miraculoasă care ar înlocui chimioterapia: o limonadă pe bază de bicarbonat de sodiu care are nişte efecte extraordinare. Într-un litru de apă, timp de un minut fierb câteva mere şi lămâi. Acest conţinut trebuie să se dilueze până dimineaţa. Se adaugă 1 lingură de miere, 1 lingură de bucarbonat de sodiu şi se bea câte puţin toată ziua. Pentru rezultate mai bune, preparaţi şi consumaţi acest amestec 2-3 luni de zile.

La nunta fiicei, lumea mai mult s-a distrat decât a mâncat!

La nunta fiicei m-am străduit să diversific programul distractiv ca să demonstrez că la nuntă se vine nu doar de dragul mesei. Am pus pe masă doar alimente care nu ne îngrelează stomacul. Am selectat muzică bună ca lumea să nu stea pe scaune. Am pledat pentru un bufet suedez. Oamenii îşi alegeau bucatele, nu stăteau aşezaţi pe scaune, discutau, cântau. În felul acesta am depăşit această abordare că la petrecere poţi doar să mănânci.

Text: Olga Chirica

Cu drag de mama: Lilu, prezentatoare
Articolul anterior
„Dieta mâinii” – un nou mod de a slăbi
Articolul următor
Alte articole interesante