Târgu-Mureş, oraşul în care vezi istoria!

Probabil nu există persoană, căreia să nu-i fie interesant să vadă sau să cunoască ceva nou. Facând parte din această categorie, nici nu m-am gândit s-o refuz pe prietena mea, care, studentă fiind în Târgu-Mureş, m-a invitat  în ospeţie.

separator
Şi  iată dorinţa mea s-a împlinit: am avut 4 zile pentru a cunoaşte şi, în ultimă instanţă,  a mă îndrăgosti de unul dintre cele mai frumoase oraşe din România – Târgu-Mureş. Orașul m-a surprins încă de dimineaţa, prin faptul că era foarte  bine iluminat. Zâmbetul prietenei mele Doina, care  m-a întâmpinat, mi-a dat senzaţia că sunt acasă. Iar fluturii din stomac, mi-au dat de ştire  că  aventura mea a început. Cartierul Cornişa este locul, unde am petrecut cea mai mare parte a timpului. Aici găseşti Universitatea de Medicină şi Farmacie, căminele studenţeşti, numeroasele spitale, clinici şi biblioteci. Începând cu ora 7 dimineaţa cartierul prinde viaţă. Toată lumea este grăbită, iar ca să reuşeşti să îţi parchezi maşina, trebuie să fii matinal. M-au frapat clădirile  din  acest mic cartier  al medicilor, pe lângă care nu poţi trece cu indiferenţă! Clădirea  Universitaţii  de Medicină şi Farmacie, de exemplu, este una impresionantă, construită în stil vienez. Zidurile groase şi înalte ascund multă istorie. Clădirea UMF e considerată  una celebră în Tg. Mures, datorită trecutului său, dar şi asocierii acestui trecut cu persoana celui care a devenit erou de roman – Emil Rebreanu (“Pădurea spânzuraţilor” de Liviu Rebreanu). Din curtea universitatii am intrat în Grădina Botanică. Mi s-a explicat că aceasta este folosită în calitate de laborator pentru facultatea de farmacie. Tot aici poţi vizita  Parcul Dendrologic şi Grădina de plante medicinale.

Orice colţişor din oraş îşi are propria istorie, iar dacă eşti  atentă, oraşul  începe  să îţi povestească istoria lui, prin diversele  monumente, denumiri de străzi, muzee şi biserici. Cunoscând  aceste lucruri,  înţelegi  câtă culoare are viaţa din jurul tău. Hoinărind printre străzile pline de fragmente istorice, am dat şi de statuia lui Bernady Gyorgy. Privirea lui impunatoare, ţinuta zveltă cu un aspect măreţ, m-a facut  să mă opresc,  pentru  a căuta raspuns la întrebarea: care  este meritul lui ? Un trecător, parcă mi-ar fi citit gândurile  şi mi-a povestit că, dacă nu era acest om, probabil că acum  aspectul oraşului era altul. El a  fost cel mai activ primar al localităţii, anume el a schimbat imaginea oraşului şi a pus bazele Târgului Mureş modern. O mare parte din oraş şi-a păstrat aerul medieval, mai ales partea centrală.  Aici o serie de clădiri frumos ornamentate, amintesc de vechiul târg din perioada medievală. Centrul municipiului Târgu-Mureş este mult mai mic decât centrul Chişinăului. Însă acest perimetru este delimitat de patru pieţe, care formează un triunghi: Piaţa Victoriei , Piaţa Trandafirilor  Piaţa Teatrului  şi Piaţa Bolyai. Cel mai mult mi-a atras atenţia Piaţa Trandafirilor, care este amplasată în inima oraşului. Se spune că, aici  este   punctul central, din care oraşul a început să se extindă.  La un capăt al pieţei este situat cel mai mare edificiu religios din oraş – Biserica Înălţarea Domnului, iar în partea opusă a pieţei Trandafirilor găsim Biserica Buna Vestire, cunoscută şi sub denumirea de Catedrala Mică. În Piaţa Trandafirilor se regăsesc şi principalele simboluri arhitecturale ale oraşului. Palatul Culturii este unul dintre ele, renumit mai ales datorită Sălii Oglinzilor şi a vitraliilor cu care este ornată clădirea. Alte două clădiri reprezentative pentru municipiu, aflate în apropierea Palatului Culturii, sunt Palatul Prefecturii din Târgu Mureş şi Palatul Primăriei. În partea opusă a pieţei Palatul Apollo şi Teatrul Naţional. Toate  aceste monumente istorice  sunt dovada vie a evoluţiei oraşului de la târg la centru cultural. Indiferent de oră,  piaţa este mereu aglomerată.

Am avut ocazia să vizitez şi Universitatea de Arte, unde am asistat la un spectacol al sudenţilor de la specialitateaea Coregrafie, anul 1 şi 2. Spectacolul se numeşte Midnight Tango – o intersecţie fascinantă  a dansului şi muzicii. În ultima dimineaţă  a călătoriei mele împreună cu prietenii  am vizitat un loc deosebit, Platoul Corneşti, nu numai  prin natura sa,  dar şi prin panorama ce ni se deschidea în faţă:  oraşul şi văile râului Mureş. Senzaţiile, pe care le ai, fiind pe acest platou sunt unice, te simţi un adevărat copil al naturii în faţa acestui slpendid peisaj. Nu am avut cum să evit un local foarte drăguţ,  ceainăria Kashmir. Acest local m-a făcut să-mi pară rău că am ajus acolo în ultima zi, înainte de plecare. Pentru că acolo am văzut un meniu divers de la cele mai simple la cele mai ciudate combinaţii de fructe şi ceaiuri. Cu gânduri frumoase şi emoţii pozitive, am părăsit acest oraş, care mi-a devenit foarte drag şi apropiat, ştiind sigur că la prima ocazie voi reveni aici ca acasă!

Text: Daniela Goma

Zbor Direct prezintă: Travel Tips cu Viorica Nagacevschi

Ofertele All Inclusive nu sunt despre ea, mai degrabă ar prefera să se piardă într-un oraș și să se regăsească la terasa umbrită a unei taverne țărănești grecești. Atunci când diminețile ei seamănă la față și nu-i promit un scenariu de carte,  își ia pixul, ochelarii și pe-aici ați văzut-o.  Așa este ea, romatica textieră Viorica Nagacevschi.

separator

  • unicamd unica.md Când simți că e  momentul să-ți încarci bateriile. Cum îți șoptește organismul?
  • Viorica N. Diminețile prea des îmi bat la geam și mă întreabă: azi încotro? Atunci când job-ul mă ține cu agenda plină, mă impart între birou și casă. Dar când mi se face o cărare de ”liber” pentru câteva zile, cu siguranță iau avionul spre…

  • unicamd unica.md Ce tip de odihnă preferi?
  • Viorica N. Nu sunt pretențioasă. Accept orice tip, doar să fie pe măsura puterilor și intereselor mele. Dacă aș face un clasament, întâietatea ar deține – Marea!  Mi se trage de la Nistru. Oare sunt oameni care nu iubesc marea? Celelalte ar fi călătorii de recunoaștere și descoperire a locurilor, oamenilor noi.

  • unicamd unica.md Ce pretenții ai de la o vacanță?
  • Viorica N. Pretenții obișnuite. 1. Un zbor cu avionul nu prea lung. 2. Un hotel sau o cazare cu geamul spre mare sau spre munte. (E prea importantă imaginea care rămâne pe retina ochiului). 3. Posibilitate de chirie a unei biciclete sau mașină. 4. Locuri cu destinații fantastice ( istorice, de natură, sau activități interesante).

  • unicamd unica.md Ce pui în valiză. Lucruri nelipsite în vacanță?
  • Viorica N.

    Costumul de baie

    Cartea de vacanță

    Agenda pentru texte sau subiecte noi pentru cărțile mele

    Ochelarii de vedere (de soare)

    Laptop-ul

  • unicamd unica.md Alegi avionul sau o călătorie cu automobilul. De ce?
  • Viorica N. La distanțe mari, cu siguranță, aleg avionul. Cele din apropiere –cu automobilul propriu. De ce? Timpul e foarte valoros. Am nevoie de el ca de aer.

  • unicamd unica.md Ești vânătoare de zboruri avia ieftine? Cum le pescuiești?
  • Viorica N. Din păcate, nu prea reușesc să caut zboruri ieftine. Regimul meu de muncă depinde de clienți. Deaceea vacanța e ad-hoc și nu-mi reușește să vânezi asemenea oferte. Dar ar fi atât de bine să am o astfel de undiță?!

  • unicamd unica.md O destinație de vară pentru femeile care își doresc mai mult decât tolăneală la soare?
  • Viorica N. În ultima perioadă, prefer insulele. E o posibilitate să  alegi să vizitezi mai multe plaje, restaurante, sau să faci o promenade pe străzile vechi ale unui oraș care poartă cele mai vechi urme ale civilizației. Sunt o sumedenie de oportunități pe insule. Ar fi și altele, dar la moment sunt captivată de insule.

Citește în continuare de ce să Nu alegi ofertele All Inclusive, existând riscul să  pierzi din farmecul unei vacanțe adevărate.

https://zbordirect.com/blog/travel-tips-viorica-nagacevschi-alege-insulele-pentru-evadare

Cele mai ieftine oferte de zbor le găsești aici https://zbordirect.com/

 

Vizitează 11 orașe europene cu doar 495 de euro

A sosit toamna, iar gândurile îți sunt tot la vacanță. Atunci, nu ezita să îţi pregăteşti valiza și să pleci într-un turneu de vis în inima Europei, alături de cei dragi.

separator

Profită acum, de oferta unică de la TRAVEL PLANET – un sejur cu autobuzul la un super preț. Timp de 9 zile vei avea ocazia să explorezi destinațiile de top ale culturii internaționale precum: Balaton (Heviz) – Ljubljana – Veneția – Florența – Pisa – Monaco – Monte Carlo – Nisa – Milano – oz. Garda (Sirmione) și Verona.
Astfel, în perioada 06.10.2018 – 14.10.2018, te așteaptă un program nemaipomenit, cu destinații istorice impresionante și peisaje parcă desprinse din Paradis.

Detalii la tel.: 022 850 800 / 078 850 800 / 079 406295 sau accesați travelplanet.md.

Prima zi

La 15:00 vei pleca din Chișinău în Ungaria, cu o noapte de trecere prin România

Ziua a 2-a

Sosirea în orașul Keszthely – Ungaria, capitala malul vestic al lacului Balaton. Un ansamblu faimos care cuprinde  Palatul și Parcul contelui Festetics. Construit în mijlocul secolului al XVIII-lea pe  una din moșiile nobilimii franceze, complexul, cu un decor de lux face parte dintre cele mai mari clădiri regești de pe teritoriul Ungariei. Fiind un oraș vechi și fermecător în epoca romană – Keszthely a purtat numele de Valkumey și a fost un important centru comercial. De asemenea, vei avea ocazia să te plimi pe strada pietonală centrală cu cafenele și magazine, să vizitezi Biserica Franciscană a secolului al XIV-lea. Va urma, cazare în hotel pentru o odihnă pe cinste.

Ziua a 3-a

La ora 08:00 dimineața vei lua micul dejun și următoarea destinație va fi capitala Sloveniei – Ljubljana, un oraș mic, dar frumos situat pe ambele maluri ale râului Ljubljanica. Pe malul drept al râului se întinde Orașul Vechi, iar pe cel stâng – clădirile ceremoniale ale secolului trecut. Potrivit, turiștilor noștri cel mai faimos loc din Ljubljana, este Castelul Ljubljana – Vechiul Castel, care a fost reconstruit din temelie în sec. X-XII-lea. Iar în partea centrală din Ljubljana, numită și Tromostovje – vei descoperi trei poduri pietonale, care trec peste râul Ljubljanica. Fiind decorate cu dragoni acestea sunt o adevărată atracție turistică. Desigur, locuitorii capitalei slovene sunt foarte mândri de orașul lor și pe bună dreptate, cred că în era tehnologiilor Ljubljana, totuși încă mai păstrează individualitatea și originalitatea. Spre seara vei pleca la Veneția cu cazare în hotel, peste noapte.

Ziua a 4-a

Un mic dejun pe cinste la 09:00 și continuarea turului în Veneția – faimosul oraș de pe insulele italiene.Ai ocazia să te plimbi pe un tramvai maritim, numit și barca vaporetto, să vizitezi Piața și Catedrala Sf. Marcu, ambele fiind construite în stil bizantin, alături de Palatul Dogei pe malul mării. Pentru o taxă suplimentară, poți merge până la platforma de observare a turnului de lângă Catedrală și să te plimbi pe gondole prin canale. Vei vedea Grande Canal și cel mai mare pod din Veneția – Rialto. Seara- plecarea în regiunea Florenței. Cazare în hotel, peste noapte.

Ziua a 5-a 

Micul dejun la ora 08:00. Sosirea în Florența – locul de naștere al limbii literare italiene și Renașterii. Vei merge la Bazilica Santa Maria del Fiore și Baptisteriul, cu porți magnifice, catedrala Santa Maria del Krochche, casa lui Galileo Galilleya, Ponte Vecchio, Piazza della Signoria, unde se va vedea primăria – Palazzo Vecchio, castelul Barcello și casa Dante, etc.

La 14:00 transfer la Pisa. La sosire – vei vizita celebrul Înclinat „Field of Miracles“ (Piazza dei Miracoli) – Catedrala și simbolul de renume mondial al orașului – (. Bilet de intrare separat ~ 15 €) Turnul înclinat ”care este încă în scădere”. Orașul este, de asemenea, renumit pentru cea mai veche universitate. Transfer la hotel la frontieră cu Franța. Cazare peste noapte.

Ziua a 6-a 

La 08:00 micul dejun și plecarea spre Nisa.Tur turistic „Nisa – Regina Cotei de Azur”. În timpul plimbării, vei putea vedea toate atracțiile principale ale orașului: Boulevard Engleză, Piața de flori, Massena, orașul vechi, Castle Hill, Grădina Albert cel Mare, Little Shop -magazin specializat de ierburi aromate parfumate de Provence, mici restaurante confortabile, pizzerii cu terase.

Și apoi, te așteaptă atracția turistică – Principatul Monaco, unde luxul se contemplează cu rafinametul.Acest regat-țară situat în vestul Europei, este al doilea cel mai mic stat independent ca mărime din lume după Vatican, fiind localizat pe coasta Mării Mediterane, la 18 kilometri de Nisa, aproape de frontiera cu Italia, unde vei ajunge noaptea.

Ziua a 7-a 

Micul dejun  la 11:00. Plecarea la Milano.Acolo, te invităm să flirtezi cu gustul italian, în capitala artei și a modei. Vei vizita inima orașului Milano – Piazza Duomo, cu unul dintre cele mai grandioase simboluri a orașului – Domul, o capodoperă a arhitecturii gotice, care este atât de grațios încât pare imponderabil, cu țesături din dantelă fină. De asemenea, vei putea admira și Palatul de Nord, Arcul de Triumf, statuia ecvestră a regelui Vittorio, Palatul Regal, precum și mândria orașului – „La Scala“ – cea mai faimoasă operă din toate timpurile, renumitul Rossini și Bellini, Verdi și Puccini, Caruso și Kallos … Aici toți vor găsi ceea ce căuta. Cazare în unul dintre hotelurile din Verona, peste noapte.

Ziua a 8-a 

La 08:00 – tradiționalul mic dejun și plecarea spre Lacul Garda. O adevarată capodoperă a frumuseții naturale. Cel mai pitoresc colț al Italiei și un loc favorit pentru oaspeții din mai multe țări. Ridicându-se în peisajul alpin, munții stâncoși se împletesc aici, cu plaje nisipoase și plantații de măslini, oferind acestei zone o aromă mediteraneană specială. Prin porțile unui vechi castel, înconjurat de apă, vei ajunge în orașul ciudat de stațiune – Sirmione.13:00 – Transfer la Verona. Unde vei savura aerul și cultura Veronei – capitala îndrăgostiților. Zidurile aspre ale orașului păzesc fiabil legenda lui Romeo și Julieta. Legenda care a transformat Verona într-unul dintre cele mai romantice orașe din lume. De asemenea, în timpul excursiei vei vizita castelul-cetate din era medievală – Scaligera și veți vedea podul vechi Pietra, Gates Leoni și Borsari, supranumit- Arena. Aici, frumusețea uimitoare ale caselor, palatelor,  emplelor și sculpturilor frumoase cu fresce uimitoare realizate de către marii maeștri cu siguranță te vor impresiona. Totuși, turiștii de toate vârstele se grăbesc în primul rând să viziteze „mica curte”. Locul, unde este localizat balconul Julietei, de unde tânăra adorabilă a jurat odată, dragostea veșnică față de Romeo.

Cu un bagaj de emoții și cu mii de km parcurși, spre seară veți face calea întoarsă spre Republica Moldova. Noaptea cu trecere prin Ungaria și România.

Ziua a 9-a 

Sosirea la Chișinău.

  • Prețul pe adult într-o cameră dublă = 495 Euro
  • Prețul unui adult într-o cameră triplă este de 485 de euro
  • Prețul pentru un copil (2-15 ani) într-o cameră cu părinți = 450 de euro
  • Preț cameră single = 670 de euro
  • Supliment pentru extra. un fotoliu în autobuz = 70 de euro

Prețul include

Cum ajungeți cu autobuzul de clasă Euro (Setra 417)

Cazare: 6 nopti in hotel 3 *

Masa: 6 mic dejun

Ghid de ghid pe întreaga rută

Asigurare medicală

Tururi de vizitare în: Ljubljana, Veneția, Florența, Monaco, Pisa, Nisa, Verona

Excursii (fără ghid) în: Keszthely (Balaton), Pisa, Milano, Lacul. Garda – Sirmione

Prețul nu include

Călătorii cu transport public (+/- 10 Euro)

Bilete de intrare la centrele de excursii, muzee etc. (+/- 20 de euro)

Orice cheltuieli private

Detalii la tel.: 022 850 800 / 078 850 800 / 079 406295 sau accesați travelplanet.md.

Cu TRAVEL PLANET – vacanța ta va fi de neuitat. Fără griji, dar cu multe emoții pozitive.

Povestea Vinăriei Brănești ascunsă într-o mină veche de calcar

Privit de la distanță, în perfectă armonie cu pădurea din jur, Complexul turistic Brănești stârnește curiozitatea celor porniți să descopere adevărata licoare a lui Bahus, ascunsă într-o mină veche de calcar. Situat în imediata apropiere de Orheiul Vechi, (la doar 5 km), Vinăria Brănești se întrinde pe o distanță de 75 de km, la adâncimea de 60 de metri. Aici găsești vinuri albe și roșii, spumante, seci, demiseci și de desert la vinuri produse după o tehnologie specială: Lidia, Isabela, Aligote, Fraga, Muscat Ottonel, Roșu de Brănești.

separator

Vă invităm să faceți o călătorie subterană în pivnițele Brănești.

Drumul vinului Brănești se încheie aici. Povestea continuă, cu noi turiști și alte legende!

Dan Bălan va spune toată vara „Liubi”!
Articolul anterior
Editorial mai
Articolul următor