1001 de sfaturi… de la revista ”Nunta by Aura”

Andrei Porubin, despre nunţi internaţionale şi emoţiile socrului mic

Profi’ în prezentarea nunţilor, Andrei Porubin  a creat din „Maestru în ceremonii” o adevărată artă. Pentru el, nunta îşi are scenariul ei, cu personaje şi fapte care uneori îţi joacă festa. A participat la nunţi internaţionale şi a fost nevoit să explice japonezului care-i treaba cu „închinatul colacilor” pentru naşi. Este convins până în măduva oaselor, că băieţilor noştri, tot mai mult pe plac le sunt moldovencele, chiar dacă nunţile „cu străini” au devenit o normă. Deşi a prezentat zeci de nunţi… pompoase, fiţoase, mai mult sau mai puțin tradiţionale, cea mai emoţionantă a fost nunta fiicei, atunci când lacrimile au fost inevitabile.

andrei_porubin090311_1

– Maestre, ce impact are faptul că, de la un timp,  foarte mulţi miri din capul meselor moldoveneşti sunt străini?

–  Încântătoarele moldovence au fost din cele mai vechi timpuri obiectul admirației și al râvnei  multor  străini: frumoase, dulci, modeste, educate, instruite, cu cei 7 ani de-acasă, gospodine, mai mult sau mai puțin fidele, nu prea dezmățate, mame și soții iubitoare. La ce  altceva mai poate visa un bărbat, fie și străin, dacă e teafăr la minte și dorește cu adevărat să-și înjghebe un cuib familial durabil!?

IMG_3169Impactul căsătoriilor internaționale generează, în primul rând, copii  frumoși.

Nu cred ca trebuie să ne impacientăm  excesiv de această stare de lucruri, de aceste cazuri. Mai normal ar fi să ne îngrijim, ca un  cuplu internațional să DOREASCĂ să rămână cu domiciliul în Moldova!… Să creăm asemenea condiții! Nu să începem a eticheta oamenii cu ”trădător de patrie și neam”! De multe ori adevărații trădători tocmai că rămân aici și nu vor să plece!

Am asistat la mai multe nunți internaționale. În ultimii ani, odată cu facilitarea trecerii  frontierelor, asemenea mariaje devin chiar foarte frecvente. Contează că s-a mai născut o familie, că vor avea copii, care vor fi deja cetățeni ai 2 țări dintr-o dată… Dacă ai simțul patriotismului în sânge de la mama și tata – vei ține la fel de mult și la baștina mamei, și la a tatei.

andrei-porubin-femeia-este-un-lucru-2503132441– Bănuim că aveţi adunate multe amintiri hazlii legate de aceste „uniuni internaţionale”?

– Poate nu neapărat hazlii… Plăcute – da! Curios, că în 99,9%   ”străinul”  era mirele. Asta nu vorbește despre faptul că băieților din Moldova nu le sunt pe plac fetele din alte țări… Mai degrabă, – e vorba că și băieților din Moldova le sunt pe plac ÎN PRIMUL  RÂND  fetele de la noi!…

Este adevărat că am avut și situații hazlii. Îmi amintesc, de o nuntă cu un mire italian, cu multe VIP-uri, cu mulți musafiri  suspuși de peste hotare; o nuntă grandioasă, cu ”Lăutarii” maestrului Botgros, cu Orchestra simfonică a maestrului Mustea…  La Masa Mare au fost aduși colacii, au fost răsplătiți și închinați nașilor…. În pauză se apropie de mine un japonez, care, fermecat fiind de spectaculozitatea nunții, a tot  filmat sărmanul non-stop, încât, cred că nici nu  a mai apucat să mănânce ceva… Mă roagă să-i povestesc tradiția cu colacii pentru Nunii cei Mari… Eu îi spun în engleză despre semnificația colacilor, a prosoapelor… despre una, despre alta. El mă întreabă curios: dar de ce dansatorii care au adus colacii – ba-i întindeau nașilor, ba-i luau înapoi? – D-apoi că așa-i tradiția,- îi zic, – nașul trebuie să răscumpere colacii, aceștia fiind un simbol…  Japonezul continuă să nu priceapă: dar de ce cereau bani pe colaci?… – Pentru că,-  îi zic eu,- este solicitată să fie răsplătită munca plugarului care a crescut grâul, brutarilor care au copt pâinea, care e simbolul belșugului.

13.03.11_Iurii_Nekolaev2

– Dar de ce îi luau colacii înapoi?

– Pentru că nu-i aranja suma care le-o dădea nașul…

– Bine, bine,- face și mai nedumerit japonezul,- dar nu era mai ușor ca nașului  din start să i se  spună prețul colacilor, ca el imediat să-o achite?!…

– …Dar așa-i tradiția… așa e umorul nostru…

Nu mai știam ce să-i spun. Cum puteam să-i explic domnului japonez nuanțele umorului tradițiilor noastre, pe care el, venit de la capătul lumii, oricum nu l-ar fi înțeles?!

andrei-porubin–  Acum câțiva ani aţi fost socru mic, s-a schimbat cumva percepţia dvs. asupra acestui statut de părinte la nuntă?

– Da, mi-am măritat fata în 2008. Și de atunci la nunțile la care am fost invitat să lucrez în calitate de Maestru de ceremonii sunt mai înțelegător cu părinții mirilor, în special – cu cei ai miresei – le înțeleg  emoțiile, frustrările, temerile, cheltuielile, zăpăcelile etc. Pentru că îmi amintesc cât de emoționat și zăpăcit am fost eu, care – Slavă Domnului- parcă știu CUM să mă comport la o nuntă!… Atunci când asta te privește personal – începi să ai tracuri nebănuite…  să debordezi emoții, să fii amnezic pe alocuri… dar asta nu trebuie să te împiedice să rămâi adecvat.

De fapt, unul din cele mai urâte lucruri la o nuntă – e atunci când socrii sunt certați, nu vorbesc unii cu alții, sau chiar se urăsc… Sau când unul din părinți detestă în mod deschis alegerea fiului sau fiicei lui – că am văzut și din astea. Nunta e ratată, iar nuntașii – consternați. Întrebare – la ce bun toate cheltuielile materiale și morale?!

– Lacrimile le-aţi stăpânit la nunta Sandei?

– Nu m-am programat să plâng sau să nu plâng la nunta Sănduței. Știam că asta se

va întâmpla, oricum. Și pentru nici o clipă nu am încercat să-mi subjug această pornire. Lacrimile sunt, poate, tot ce a mai rămas  sincer în  noi… Iar când e vorba de copilul tău – nu-mi pot imagina un altfel de comportament. Am plâns cu soția și cu Sanda de câteva ori pe parcursul nunții.

– Care e secretul discreţiei unui moderator la o nuntă?

– Fiecare MC (maestru de ceremonii)  are codul său comportamental, propriile sale instrumente cu care operează în timpul lucrului. Dar există și cerințe generale pentru toți moderatorii, pe care, respectându-le, poți considera că ți-ai făcut conștiincios munca: inteligența, bunul  simț,  corectitudinea, coerența limbajului…  și – cel mai important –  dragostea de oameni! Dacă nu ai asemenea însușiri – trebuie să stai acasă!

Știți, nu mă deranjează că au apărut mulți moderatori de nuntă  în ultimul timp. Slavă Domnului – loc sub soare există pentru toți. Mă deranjează, însă, că persoane neavizate, fără scrupule, fără bun simț, fac reclamă proastă acestei meserii, fiind obsedați doar de câștig, de  SCOP, fără a cântări bine  mijloacele! E tocmai cazul, când scopul NU scuză mijloacele.

Nunta pentru mine este un exercițiu de comunicare – complicat, extenuant, dar viu și captivant. E un spectacol cu personaje concrete, cu dramaturgie concretă (unică de fiece dată), e o muncă, pe care se aventurează s-o facă mulți, dar nu cu toții reușesc s-o facă onest, profesionist și calitativ.

nunta

Ce trebuie să faci în ziua nunții pentru a avea noroc în familie. Patru superstiții de evitat

Mai multe tradiții și superstiții despre nunți au prins rădăcini adânci. Se crede că acestea influențează modul în care îndrăgostiții își planifică ziua cea mare pentru a asigura un viitor luminos și plin de noroc. În timp ce unele practici sunt menite să aducă prosperitate și fericire, altele sunt considerate a aduce ghinion și trebuie evitate cu orice preț.

Superstiții și tradiții de evitat în ziua nuntii

Întâlnirea înainte de ceremonie: Unul dintre cele mai răspândite obiceiuri este credința că mirele și mireasa nu ar trebui să se vadă înainte de ceremonie. Acest moment de separare simbolizează puritatea și noutatea începutului pe care îl vor împărtăși, iar întâlnirea prematură este văzută ca un semn rău prevestitor, scrie redactia.ro.

Vărsarea lichidelor: Fie că este vorba de apă sau vin, vărsarea accidentală a lichidelor în ziua nunții este considerată un semn de ghinion. Participanții la ceremonie sunt îndemnați să fie deosebit de atenți pentru a evita astfel de incidente, care pot prevesti turbulențe în mariaj.

Oglinzile sparte: Aducerea ghinionului prin spargerea oglinzilor este o superstiție bine-cunoscută, care transcende granițele nunților. În ziua căsătoriei, se pune un accent deosebit pe evitarea manevrării neglijente a oglinzilor pentru a preveni ani de ghinion în viața de cuplu.

Florile în biserică: Deși florile sunt simboluri ale frumuseții și ale vieții, există credința că aducerea lor în biserică înainte de ceremonia de nuntă poate atrage energii negative. Prin urmare, tradiția recomandă ca florile să fie aduse doar după finalizarea actului religios.

Tradiții care aduc noroc

Aruncarea orezului: O tradiție îndrăgită este aceea de a arunca orez peste miri la ieșirea din biserică sau locul ceremoniei. Acest gest simbolizează dorința de fertilitate și prosperitate pentru cuplu.

Elemente de culoare albastră: Purtarea de accesorii albastre de către mireasă este văzută ca un talisman ce aduce noroc și fericire în mariaj. O batistă sau o bijuterie cu piatră albastră sunt alegeri populare.

Hanțul la inel: Purtarea unui hanț la inelul de logodnă sau de căsătorie este considerată o modalitate de a păstra cuplul protejat de energii negative sau de invidia celor din jur.

Moneda în pantof: Plasarea unei monede în pantoful miresei simbolizează speranța de prosperitate financiară și noroc în noua căsnicie.

În timp ce aceste tradiții și superstiții pot părea doar o parte pitorească a ceremoniei de nuntă, ele reflectă dorința profundă a oamenilor de a influența pozitiv viitorul cuplului. Indiferent dacă sunt respectate din convingere sau pentru a onora tradiția, ele adaugă o notă de unicitate și speranță zilei în care două inimi aleg să bată împreună pentru totdeauna.

A purtat o rochie de mireasă de 50 de euro și a fost comparată cu Meghan Markle

O tânără a purtat la nunta sa o rochie de mireasă de 50 de euro, iar internauții au comparat-o cu Meghan Markle. Nu toată lumea vrea să cheltuiască zeci sau chiar sute de mii de euro pe o rochie de mireasă care poate fi purtată o singură dată.

Mireasa Rachel Connelly a demonstrat că poate arăta elegant, cheltuind doar 50 de euro. Utilizatoarea de Tiktok a postat pe pagina sa un videoclip filmat în timpul ceremoniei de nuntă. Și în doar o zi, a câștigat aproape 500 de mii de vizualizări.

Рэйчел Коннелли с женихом

Rachel a pozat într-o rochie de mătase albă, cu decolteu și un voal translucid. Fata a plătit doar 50 de euro pentru rochie. Ea a cumpărat rochia de la Goodwill, un magazin american de second-hand. E greu de crezut urmărind videoclipul. Mireasa a arătat extraordinar.

Abonaților le-a plăcut ținuta lui Rachel, ba chiar au comparat-o cu soția prințului Harry.

@rachelconnealy

Reply to @lizavbel ❤️ except my wedding was in a roller skating rink and not a royal palace :/ ##meghanmarkle

♬ original sound – rachel muse connealy

Ținuta de nuntă a lui Meghan a fost creată de fostul director de creație Givenchy Claire Waite Keller. Ducesa a ales o rochie lunga eleganta fara detalii inutile. Și costul acesteia este de aproximativ 400 de mii de dolari.

Меган Маркл и принц Гарри

Cum şi-a surprins o mireasă soţul nevăzător în ziua nunţii: ,,Am simţit că arată ca un înger!”

O tânără şi-a surprins logodnicul orb în ziua nunţii cu cel mai frumos dar. Toţi invitaţii au lăcrimat când l-au auzit spunând: „Simt că arăţi ca un înger!”.

Kelly Anne şi Anthony Ferraro

Când Kelly Anne Ferraro a început să cumpere rochii de mireasă, știa că își dorește un design care să includă o mulțime de detalii mici și texturi diferite, astfel încât viitorul ei soț, care este orb, să poată simți cum arată în ziua nunţii.

Pe 2 octombrie, la o nuntă în aer liber, tânăra a purtat o rochie albă, eterică, în drum spre altar, în timp ce cavalerul de onoare şi fratele mirelui i-au drescris acestuia cum arată. Anthony Ferraro, paralimpic la judo, muzician şi speaker motivaţional, a spus că a fost copleșit în momentul în care Kelly a ajuns în faţa altarului.

„Odată ce a ajuns la mine, mi-am pus mâinile pe rochia ei. Mi-a fost uimită mintea şi am început să plâng”, a spus el, potrivit Today. „Lucrurile tactile sunt foarte importante pentru mine. Îmi creează o imagine în cap despre felul în care arată lucrurile. Şi pot spune că am simţit că arăta ca un înger!”

Kelly Anne şi Anthony Ferraro

Kelly a spus că a încercat câteva rochii la Loulette Bride din Brooklyn, New York, înainte de a găsi una care avea tot ce își dorea. Soțul ei își amintește şi acum fiecare mic detaliu.

„Avea o bandă de catifea în jurul ei și aceste broderii din dantelă. Flori brodate dintr-un bumbac moale. Spatele ei avea chiar și o textură. În plus, m-a surprins cu o jachetă personalizată care era efectiv uimitoare, pe care și-a pus-o mai târziu, avea nişte franjuri nebune care îi atârnau de braţe”, a povestit el. „Mi-a amintit de prima noastră întâlnire”

Cei doi s-au cunoscut pe o plajă din New Jersey în 2017, acolo unde era sora lui Kelly, care se întâlnea cu prietenul cel mai bun al lui Anthony, urmând ca şi aceştia să se căsătorească. Kelly tocmai se întorsese dintr-o călătorie în Thailanda, iar Anthony se întorsese de la antrenamentele de judo din Tokyo.

„Auzisem multe despre Anthony de la sora mea când mi-a menţionat de prietenul lor orb. L-am întâlnit şi nu ştiam cu adevărat cât este de orb şi m-am gândit «tipul ăsta nu arată orb, orice ar însemna asta». Există un stereotip în mintea ta, ei bine el arăta ca oricine altcineva care se plimba pe plajă”, a povestit proaspăta mireasă.

Kelly a învățat tot mai multe tipuri pentru a-i crea experienţe tactile iubitului ei, viitor soţ, inclusiv modificând diferite lucruri din apartament pentru a deveni mai accesibil pentru el. Cei doi recunosc că au numai amintiri frumoase din ziua nunţii şi apreciază că oamenii au venit să le fie alături într-un moment atât de important.

Kelly Anne şi Anthony Ferraro

sursa: www.observatornews.ro

Ce să faci, dacă ai picioare umflate?!
Articolul anterior
Soții Ștefăneț și Manciu au dat start sezonului estival
Articolul următor