Cuminți, frumoși și cu feciorul Paul, care le umple viața de lumină, Violeta și Oleg Efrim s-au produs recent în rolul de nași de cununie. Își amintesc despre acest important eveniment ca și de ziua de 24 septembrie 2004, zi în care actualul ministru al Justiției, Oleg Efrim și interpreta formației „Fresh”, Violeta Marian, și-au spus „Da” pentru toată viață.
„În ziua nunții noastre a plouat un pic, după care ne-am bucurat de soare cu nori”, își aduce aminte Violeta care, cu zâmbetul larg pe buze, ne spune că mai păstrează și azi rochia de mireasă, alături de costumul și cravata soțului. „Am celebrat nunta în restaurantul Hotelului Național. Pe atunci nu existau atât de multe săli, iar tradițiile și mersul evenimentului erau diferite de cele de acum”, adaugă Oleg.
Nașii sunt, poate, cele mai importante și necesare spirite prezente la ziua mult așteptată. În cazul familiei Efrim, mirele știa din start cine le va ține cununia: „Știam exact la cine voi merge să-l rog să ne fie naș. E vorba de fostul meu coleg de catedră, Oleg Gușenco, care, ori de câte ori mă vedea, nu ezita să mă bată la cap cu întrebarea când mă însor. I-am răspuns foarte sigur că va fi prima persoană care va afla atunci când se va întâmpla”.
Și pentru că nașii lor au fost un exemplu pentru ei, Oleg și Violeta au cununat acum câteva luni cea de-a doua pereche de fini. Cum s-au isprăvit cu această misiune și dacă a fost una îndeplinită, în ce relații sunt acum cu finii și ce nuntă își doresc pentru fiul Paul aflați din interviul ce urmează.
„Nunta”: Acum câteva luni, ați fost nași pentru a doua oară. Știm că prima dată s-a întâmplat la scurt timp după nunta voastră. Diferă cele două nănășii?
Familia Efrim: Ambele nunți au fost frumoase în felul lor. Evident că diferă, pentru că și industria în domeniu nu stă pe loc. Dacă la prima nuntă eram novici, la cea de-a doua știam deja cu ce se mănâncă această mâncare – nănășia. Finii au aranjat totul până în cele mai mici detalii, ne-au dat și nouă scenariul, deși noi preferăm un program liber, fără ore bătute în cuie. La cea de-a două misiune de nănășie am avut parte de niște nuntași tineri și foarte veseli – buna dispoziție s-a simțit până dimineața. Și una, și alta, însă, au fost nunți tradiționale moldovenești și au corespuns rigorilor timpului.
„Nunta”: Finii voștri sunt persoane publice?
Familia Efrim: Nu . Prima pereche îl cunoștea pe Oleg, iar la cea de-a doua – mireasa este prietenă din copilărie cu Violeta. Deci, nu e vorba de nume publice, ci de persoane la care ținem foarte mult.
„Nunta”: V-ați implicat în mersul nunții?
Familia Efrim:. Finii s-au consultat în permanență cu noi, ne-am dat cu părerea, dar le-am spus că e nunta lor și au dreptul s-o organizeze așa cum își doresc. Ne-au întrebat câți oaspeți vom avea și atât.
„Nunta”: Dacă știați din start scenariul, nu ați prea avut parte de multe surprize…
Familia Efrim: Dimpotrivă… Erau atât de bine documentați, încât știau că în ziua nunții lor e ziua de naștere a tatălui Violetei și până la miezul nopții l-au tot felicitat și i-au dăruit flori. Și nu a fost singurul felicitat de fini. Un alt nuntaș, născut și el în noaptea nunții, a avut parte de aceleași momente simpatice.
„Nunta”: S-a zvonit prin târg că după nuntă ați mers acasă într-un mod de-a dreptul incredibil. Am auzit noi bine?
Familia Efrim: Cu trăsura. Finii ne-a dus acasă cu trăsura. Când a răsunat ultimul acord al nunții, finii ne-au arătat ce înseamnă să glumești că vrei dus acasă cu roaba, potrivit tradiției, ne-au urcat într-o trăsură cu cai și ne-au dat jos la scara blocului. Ne claxonau mașinile, căci se îngânau deja zorii. Cineva venea, probabil, de la o altă nuntă, a scos camera video și ne filma. A fost incredibil de frumos!
„Nunta”: Cât de des sunteți invitați la nunți?
Familia Efrim: Anul trecut am mers destul de des, am făcut partea și din „oastea” nașilor, dar și a mirilor.
„Nunta”: Ați schimba ceva la tradițiile noastre de nuntă? Ce vi se pare de prisos?
Oleg: Am observat tendința de a minimaliza obiceiurile. Se schimbă abordarea privind servirea bucatelor. Am fost la nunți la care fiecare nuntaș era servit individual, cu un platou separat. Și e de bine. Pentru că nunta era, până nu demult, o risipă mare de resurse.
Violeta: Cred că a-și renunța la tradiția ca fiecare nuntaș să vorbească la microfon și aș optat pentru ca o singură persoană de la masă să țină speech-ul. Vorbitul cu rândul la microfon plictisește toată lumea. Oricum, nunta e ceva individual. Personal, aș face acum o nuntă într-un cerc restrâns, cu puține persoane și foarte mult chef. Dar dacă cineva își dorește patos și dacă și-l permit, e dreptul lui.
„Nunta”: Faptul că sunteți ministru vă impune să vă comportați într-un fel anume? Sau atunci lăsați funcția încuiată în birou?
Oleg: Faptul că ești ministru nu înseamnă că încetezi să fii om, soț, prieten, rudă. Desigur, statutul public îți schimb în mod predefinit viața, dar nu poți să ignori acest fapt, pentru că de cele mai multe ori ești în vizorul presei.
Violeta: Cert e că trebuie să ai un comportament mult mai decent. Un eveniment important precum cel al unirii destinelor a doi tineri în faţa lui Dumnezeu trebuie tratat cu o prezență discretă. Acesta fiind nu numai un semn de respect pentru miri, ci şi o dovadă de bun simț. Prin apariția noastră nu dorim să impunem pretenții sau o notă discordantă în raport cu ceilalți nuntași. Ne-am simți penibil. Simplitatea este elementul care ne caracterizează.