Detalii despre urmărirea penală în cazul celor șapte indivizi reținuți în dosarul dezordinilor în masă

Potrivit datelor furnizate de ofițerii INI și procurorii PCCOCS, cei șapte sunt bărbați cu cetățenia moldovenească, cu vârsta cuprinsă între 21 și 39 de ani. Aceștia își au domiciliul în nordul Moldovei, inclusiv în Bălți, iar trei din ei au mai avut abateri de la lege și au fost investigați pentru furt și jaf. 

Printre cei investigați se numără și organizatorul membrilor acestui grup criminal, cu vârsta de 40 de ani, din Bălți. Acesta deține și cetățenia altui stat, în care lucra până la revenirea în Moldova, în 2023.

Mai exact, membrii grupului criminal organizat trimiși pe banca acuzaților au identificat și instigat mai multe persoane, în special tineri cu o constituție atletică a corpului, printre care și anterior condamnați, organizați de către membrii grupului în așa numite „grupe speciale.”

Erau remunerați atât învinuiții (unii a câte 1000 lei pe zi), cât și cei recrutați de ei. Aceștia din urmă, deci, erau predispuși să comită infracțiuni și ilegalități. Mai mult, membrii grupului i-au instruit în prealabil despre modalitatea de acționare violentă în timpul manifestației. Ulterior, învinuiții au organizat deplasarea acestora în municipiul Chișinău precum și cazarea lor în apartamente, în două sectoare ale capitalei. Dezordinile în masă cu privire la care oamenii legii dețin probe că învinuiții le pregăteau pe parcursul lui 2023 urmau să fie implementate inclusiv pe fundalul acțiunii de protest din ziua de duminică, 12 martie curent. Acum, urmare a terminării urmăririi penale, procurorii PCCOCS vor trimite dosarul în judecată, pentru examinare în fond și pronunțarea sentințelor.

Învinuiții până în prezent sunt în custodia statului, urmare a demersurilor procurorilor PCCOCS, satisfăcute de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Potrivit legii penale, participarea la dezordini în masă se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 7 ani. Investigațiile în dosarul de bază continuă, timp în care cei vizați beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Admiterea la universitățile din R. Moldova va începe pe 22 iulie. În câte instituții pot fi depuse dosarele

Sesiunea de admitere la universitățile din Moldova se va desfășura între 22-29 iulie, rezultatele finale urmând să fie afișate pe 9 august. Sesiunea suplimentară va avea loc între 10-14 august, iar lista persoanelor înmatriculate va fi anunțată pe 20 august. Candidații la admitere au posibilitatea să depună în anul curent actele la 12 universități publice și 4 private, transmite IPN.

Ministerul Educației și Cercetării menționează că pentru studii superioare de licență și studii superioare integrate, actele la concursul de admitere vor fi depuse centralizat prin intermediul platformei eadmitere.gov.md. Candidații la studii superioare de master, precum și cetățenii străini, indiferent de nivelul de studii pe care îl aleg, vor depune dosarele direct la instituția de învățământ superior.

În sesiunea de admitere 2024, candidații vor putea depune dosarele la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Universitatea de Stat din Comrat, Universitatea de Stat din Taraclia, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Academia Militară „Alexandru cel Bun”, Academia „Ștefan cel Mare”, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

De asemenea, candidații pot depune dosarele la patru instituții private: Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Universitatea de Studii Europene din Moldova, Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”, Universitatea Cooperatist-Comercială din Moldova.

SUA, după ce Rusia a interzis 81 de publicații europene: Se teme că populaţia va auzi „adevărul”

Rusia a blocat accesul pe teritoriul său pentru 81 de publicații europene de teamă că populaţia va auzi „adevărul”, consideră Washingtonul. Moscova susține că a luat această decizie ca „represalii” la o decizie UE din luna mai, de a interzice accesul la trei instituții media de stat ruse. Printre publicațiile interzise în Rusia se află și Digi24 și Digi24.ro.

„Este un alt semn că guvernul rus reprimă jurnalismul pentru că îi este teamă că propriul popor va auzi adevărul”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-o conferinţă de presă. Executivul rus, în opinia sa, „vrea să ascundă adevărul despre acţiunile Rusiei în interiorul Rusiei, despre acţiunile guvernului de a-şi reprima propriul popor, de a invada un vecin şi de a-şi ocupa ilegal vecinul” „De ceva vreme am văzut cum reprimă jurnalismul şi, din păcate, asta continuă”, a conchis el, potrivit Agerpres. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, susține că măsura este un răspuns la deciziile UE și a criticat declarațiile lui Miller. „Este aroganță, prostie sau ambele, unite prin conceptul de „democrație liberală”. Sunt represalii pentru interzicerea mass-media rusești în UE. Dar Departamentul de Stat dă vina din nou pe Rusia pentru tot”, a scris Zaharova pe Telegram, potrivit agenției de presă de stat Tass. Pe listă se regăsesc, printre altele, agenţia de presă franceză France Presse, cea spaniolă EFE, ziarele franceze Le Monde şi Liberation, publicaţiile germane Die Zeit şi Der Spiegel, postul Radio France, posturile de televiziune italian RAI, cele franceze LC1 şi Arte, cel austriac ORF sau cel olandez Nos, etc. Conform site-ului MAE rus, restricţiile vizează şi posturile Pro TV International (stirileprotv.ro, protv.ro), Digi24 (digi24.ro) şi B1TV (b1tv.ro). Anunţul Ministerul rus de Externe a intervenit în ziua în care a intrat în vigoare o decizie a Consiliului UE din 17 martie, prin care sunt impuse restricţii de difuzare în spaţiul comunitar pentru trei media de stat ruse – RIA Novosti şi cotidienele Izvestia şi Rossiiskaia Gazeta. Înainte, UE a interzsis în spaţiul comunitar alte media oficiale ruse prin care Moscova îşi desfăşoară campania de dezinformare în Occident, între care şi Russia Today (RT), scrie digi24.ro.

Absolvenții vor afla mâine rezultatele la BAC: Au fost constituite 18 comisii care vor examina contestațiile

Comisia Națională de Examene (CNE) a aprobat astăzi constituirea Comisiilor Republicane de Examinare a Contestațiilor pentru sesiunea de bacalaureat. În total, vor activa 18 comisii de examinare a contestațiilor, în care vor fi încadrați circa 220 de profesori evaluatori. Toate cadrele didactice au participat la cursuri de formare organizate de Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, scrie jurnal.md.

De asemenea, CNE a aprobat constituirea a două Centre Republicane de Examinare a Contestațiilor în municipiul Chișinău. Reamintim că pe data de 27 iunie, la centrele de bacalaureat, vor fi afișate rezultatele din sesiunea de bază.

În perioada 27-28 iunie, candidații care nu sunt de acord cu notele obținute pot depune contestații la Centrele de Bacalaureat între orele 9:00–18:00.

În aceeași perioadă, fiecare candidat își va putea vedea, online, notele obținute și testele verificate la adresa bac.gov.md în baza unei parole oferite de instituția de învățământ în care și-a făcut studiile.

Rezultatele finale ale sesiunii de bază vor fi anunțate, după examinarea contestațiilor, la data de 4 iulie, în Centrele de Bacalaureat.

Ce facem când documentele de călătorie sunt deteriorate? Recomandările Poliției de Frontieră
Articolul anterior
A fost descoperit mucegaiul care descompune plasticul în 140 de zile
Articolul următor