Ați fixat data nunții și ați ales deja restaurantul? Mai rămâne să alegeți meniul de nuntă. Trebuie să știi că mâncarea are un rol important în orice petrecere, cu atât mai mult la o nuntă, unde invitații sunt diverși, cu gusturi și temperamente diferite. Astfel trebuie să fii foarte atentă atunci când alegi meniul de nuntă.
Alege mâncăruri potrivite sezonului
Meniul de nuntă are o structură clasică, pe care o poți personaliza în funcție de sezon și tematică.
Meniul standard conține un aperitiv, ce poate fi servit rece sau cald, în funcție de anotimp. Dacă vei avea nunta vara, poți pune în meniu mâncăruri ușoare, cu multe verdețuri și legume proaspete. Folosește alimente de sezon care nu costă atât de mult în această perioadă.
Tot pentru sezonul cald poți alege să introduci bere în categoria băuturilor alcoolice, iar înainte de tortul miresei poți servi ca desert înghețata sau șerbetul.
Dacă nunta are loc toamna sau iarna poți introduce în meniu, sărmaluțe cu mămăliguță și mujdei, un deliciu pentru invitații tradiționaliști.
Alege mâncăruri cu un anumit specific
Atunci când îți alegi meniul de nuntă toate variantele prezentate de către restaurante sau de către cunoscuți îți vor părea delicioase. Dacă nunta ta este tradițională, nu pune la aceeași masă sărmaluțe și salată exotică. Încearcă să păstrezi aceeași linie și astfel nu vei bulversa invitații.
Nu amesteca mâncărurile exotice cu cele tradiționale și băuturi autohtone.
Alege măncăruri potrivite pentru copii
Trebuie să iei în calcul că unii invitați au copii și probabil vor dori să vină cu ei la nuntă. Pune în meniu alimente ușoare, fructe, chiar și o supă. Faptul că te vei gândi și la cei mici va fi un gest care, cu siguranță, îi va impresiona pe părinți. Alege cartofi copți sau nature, în loc de cartofi prăjiti, la aperitiv rulouri de cașcaval sau brânzică, iar sucurile să fie naturale, neacidulate.
Optează pentru bufetul suedez
Un truc care te va scuti de multe dureri de cap și va oferi o notă de originalitate, este bufetul suedez. Astfel, invitații nu vor mai fi nevoiți să stea la masă în anumite intervale, ci vor mânca când vor avea poftă.
Plus, că vei mai scăpa de grija chelnerilor care nu mai sosesc cu mâncarea sau de cei prea grăbiți să ia farfuria din fața invitaților.
Nu uita de degustare
Un lucru important în alegerea meniului de nuntă, este degustarea. Orice meniu trebuie degustat înainte și ar fi bine să-l faceți în doi, pentru a fi multumiți. Astfel vei evita surprizele neplăcute și vei ști ce gust vor avea alimentele. În plus, poți lua acest lucru ca o distracție în doi, de care să vă bucurați.
Plata meniului
Stabilește din timp prețul exact al meniului de nuntă și plata chelnerilor. Poți lua în considerare faptul că în zilele în care de obicei nu se fac nunți, restaurantele fac reduceri în ceea ce privește prețul meniului și prețul de închiriere al restaurantului. Tot în cadrul detaliilor financiare, va intra și stabilirea alimentelor și băuturilor pe care dorești să le aduci de acasă și plata unor meniuri personalizate pentru invitații vegetarieni sau care nu pot mânca anumite mâncăruri prezente în meniul standard.
text: Iulia Arnaut