Un profesionist recunoscut la scară largă, inovator prin fiecare mânuire a foarfecii, cuceritor și convingător, curajos și ambițios, așa l-am cunoscut de-a lungul vremii pe stilistul Victor Micușa. Pentru că marchează un frumos jubileu, jumătate de secol, am dorit să aflăm ce daruri i-au oferit anii care au trecut, experiențele pe care le-a avut și ce vise are pentru următorii 50 de ani.
Anul 2016 este unul special și important pentru familia Micușa…
Într-adevăr, anul 2016 este unul deosebit pentru mine. Pe 16 februarie s-au împlinit 25 de ani de când am devenit soţ și, sincer, am vrut să serbez doar cu soția Diana. Am ales să mergem în România, la un SPA salon și am petrecut acolo 7 zile. Anul acesta împlinesc 30 de ani de activitate în domeniu și 20 de ani de la crearea brand-ului Micușa-Stil, 25 de ani împlinește feciorul meu și 50 de ani împlinesc eu. De ziua firmei, pe 15 iulie și de ziua mea, pe 17 august, voi pregăti câte o surpriză, atât pentru rude, prieteni, cât și pentru clienți, colegi, foști colegi, elevi, societate…
Cum sunt marcate sărbătorile în familia dumneavoastră?
De obicei sărbătorim într-un cerc restrâns: cu părinții, copiii, cumetrii și prietenii. Ne place să petrecem acasă, unde pregătesc ceva gustos, privim poze și cântăm romanțe.
Declarați într-un interviu că nu ați da timpul înapoi, dar cum e cu amintirile, cu ce ocazii le răsfoiți?
Pentru amintiri mă refugiez în satul meu natal, la casa părintească. Vizitez școala, mă întâlnesc cu foștii mei învățători. Recent am fost acolo cu toată familia și împreună am făcut pe jos turul satului cu un repaus în hârtop, unde a fost tabăra în care petreceam uneori vacanțele de vară. Am mai vizitat alte locuri pe unde am copilărit. Așa „răsfoim” noi trecutul.
Care sunt 5 amintiri de top din cei 50 de ani de viață?
Anii de școală, anii serviciului militar, începutul activității profesionale, pregătirile de nuntă și… nașterea primului copil în familia noastră.
Dar top 5 bucurii?
Ziua nunții. Nașterea primului copil, din dragoste. Naşterea celui de-al doilea copil, din suflet. Atmosfera din sânul familiei și plăcerea pe care mi-o oferă activitatea mea de zi cu zi.
Și top 5 realizări?
Poate o zic în mod repetat, dar… cea mai importantă realizare a mea este întemeierea familiei, a doua este crearea brandului „Micușa Stil” și deschiderea unei rețele de saloane care mi-au adus plăcere și au contribuit la bunăstarea familiei mele. A treia realizare este aducerea profesiei mele în scenă, am organizat primele concursuri, primele show-uri, prima școală de make-up artiști și stilişti (nu frizeri!) astfel lustruind imaginea profesiei noastre, care până atunci era considerată o profesie pentru cei ce învățau rău la școală. A patra realizare este cea legată de faptul că am facilitat accesul la calitate pentru societate, mărind numărul de elevi excelenți în domeniu și, în felul acesta, am micșorat cozile la puținele frizerii bune care erau prin anii ’90. Ultima realizare aparţine visului pe care îl aveam la începutul carierei – să lucrez și să trăiesc în aceeași casă. Acum așa și este.
Top 5 victorii ale lui Victor Micușa?
#1 După doi ani de muncă în Republica Democrată Germană, nu am rămas acolo, chiar dacă era tentant și toți îmi spuneau că o să treacă timp și voi regreta.
#2 Am intrat la Universitate. Studii superioare – a fost o condiție a socrilor pentru a fi de acord să mi-o dea pe fiica lor în căsătorie.
#3 Fără modestie, consider o victorie faptul că am devenit nr.1 în Moldova în domeniul meu de activitate.
#4 Am obținut Diploma de membru al Juriului Internațional la concursurile din domeniu.
#5 Poate nu e o victorie prea mare, dar… am fost la capătul lumii, în Patagonia, locul despre care se scria doar în povești.
Și tot într-un interviu recent afirmați că cea mai fericită zi din viața dumneavoastră a fost ziua nunții. De ce anume ziua nunții?
Fiindcă am obținut cu dificultate acordul socrilor de a mi-o da pe fiica lor în căsătorie… și apoi, a fost o nuntă foarte frumoasă și veselă.
În opinia celor care vă cunosc și vă admiră sunteți un deschizător de drumuri, este o „calitate” moștenită sau muncită?
Mai degrabă muncită. Am avut norocul să lucrez tot timpul cu oameni interesanți, intelectuali, oameni cu influență, politicieni, artiști, oameni de afacere, vedete, ş.a., dar niciodată nu am folosit relațiile pentru a-mi ușura viața, ascensiunea. Ambițios, talentat sau frumoasă, ajungând în anturajul meu, în majoritatea cazurilor îți era garantat un viitor promițător. De regulă se creau cupluri fericite ori se încheiau niște relații de business găsind parteneri de afaceri.
Se spune că părinții sunt depășiți de copii, iar descendenții sunt mai buni de la o generație la alta, este veridică această afirmație în cazul dinastiei Micușa?
În cazul meu, da. Părinții mei au fost simpli lucrători la pământ. Au avut câte 4 clase, însă pe mine mă impuneau să învăț și, atunci când mă vedeau cu cartea în mână, nu-mi dădeau de lucru. Ei m-au ajutat să-i depășesc. Mă bucur pentru feciorul meu. Are deja titlul de „Frizerul lumii” și a realizat proiecte mai bune și mai interesante decât ale mele. În curând va introduce o noțiune nouă în domeniul nostru – stilist-psiholog, el mai face și facultatea de psihologie.
Despre cei născuți pe 17 august se spune că sunt puternici si explozivi, oameni versatili și au foarte multe de oferit în diverse domenii. Și tot despre ei se zice că sunt autoritari și nu se lasă înduplecați atunci când sunt provocați să încalce vreo regulă, în calitate de părinți, profesori, cadre militare sau chiar prieteni. Cât de bine credeți că vă corespunde această prezentare astrologică?
Hmm… parțial sunt de acord, cu excepția calităților „exploziv și autoritar”.
Stilul – cu el te naști, îl moștenești, îl înveți, îl cauți?
Nu țin minte să-mi fi tuns singur bretonul sau să-mi fi dat prea mare importanță în fața oglinzii în copilărie. Dar desenam, sculptam în lemn, compuneam poezii. De moștenit cred… nu e cazul meu. Mi se potriveşte expresia „stilul îl înveţi și îl cauți”. Dacă le ai pe toate patru – ești geniu.
Ați devenit celebru în mediul online pentru citatele și observațiile pe care le faceți cu privire la viață, femei, bărbați, dragoste ş.a. Aceste „Victorisme” au șanse să ajungă cândva într-o carte?
Aș vrea, dar lipsa de timp mă face doar să le culeg și să le notez zilnic în caiet. Poate mai târziu, cine ştie… Eu încă nu am dus la bun sfârșit cărțuliile „Stilistul schimbă lumea” și „Aventurile moldovenilor în Patagonia”.
Aveți planuri personale și profesionale pentru următorii 50 de ani? Numiți câteva dintre ele.
Da, sigur că am, vreau să-mi fac o casă cu livadă, cuptor, cuptorașe și fel de fel de grătare, să primesc oaspeți care cu plăcere vor accepta să pregătim bucatele împreună. Mai vreau să creez vre-un produs cosmetologic, medical sau alimentar autohton, să fie gustos sau de mare folos. Când se vor mai limpezi apele în societate, poate m-aș implica și în politică.