Angela Micușa: “Medicina este o artă, pe care nu oricine o poate practica!”

O doamnă care impune respect şi admiraţie în tot ceea ce face. Pentru ea medicina este o artă, un dar de la Dumnezeu, nu o simplă meserie. Se implică sufleteşte şi are un cuvânt cald pentru fiecare pacient care îi cere ajutorul. Este o fire romantică, în afara orelor de muncă şi devine pragmatică, când vine vorba despre boli şi pacienţi. Despre doamna Angela Micuşa – medic

separator
specialist kinetoterapeut, categoria I,  este vorba .

De ce aţi ales această meserie?

Din mai multe motive. Cred că moştenesc această dragoste faţă de medicină pentru că întreaga mea familie (bunica, mama, verişorii) practică medicina şi toată viaţa mea am fost înconjurată de medicamente, seringi şi pacienţi care aveau nevoie de ajutor. Apoi pentru că mă simt foarte bine când ajut oamenii.

Am fost o elevă foarte bună la şcoală şi aveam predilecţie pentru multe obiecte, dar am considerat că trebuie să fac ce este mai greu (medicina este o şcoală dificilă şi necesită mulţi ani de studiu). Astfel, pot să îmbin dragostea pentru oameni şi plăcerea de a practica o meserie care mă reprezintă.

De ce anume terapie manuală?

Nu m-am gândit în mod expres la specializare, decât după ce am început să lucrez la un centru de ortopedie, să cunosc mai bine tot ce ţine de coloană, vertebre, tendoane, muşchi, articulaţii, am văzut frumuseţea în faptul că printr-o manipulare reuşită, poţi face omul să meargă, exact ca în proverbul “I-a luat ca şi cu mâna”.

Ca să fii un asemenea medic, trebuie sa ai o condiţie fizică foarte bună, iar eu am jucat de mică volei, am fost o bună sportivă. Locuiam lângă şcoală şi aveam această nebunie în sânge – fuga după minge. Era unicul meu refugiu – voleiul.

Şi acum fac sport, pentru menţinerea sănătăţii corpului, ceea ce recomand şi altora – lucrul de rutină (mai ales de birou) te imobilizează, de aceea trebuie să faci sport ca să lucrezi asupra tuturor grupelor de muşchi.

Aţi urcat greu în carieră?

N-am întâmpinat greutăţi mari, deşi nu mi s-a dat nimic gratis, ceea ce sunt acum este datorită mie, muncii mele şi efortului depus.

Ca să reușești în aces domeniu, nu e suficient să ai doar cunoştinţe teoretice, trebuie să fii şi un bun practician, să ai un simţ deosebit – responsabilitatea este mare, o mişcare greşită poate avea consecințe grave asupra pacientului. În plus, trebuie să fii şi un bun psiholog, pentru că atunci când o persoană vine la tine cu o problemă legată de sănătatea fizică, poate fi afectată şi emoţional (chiar depresii), astfel trebuie să-i redai speranţa că problema se poate rezolva.

Pentru mine – de fiecare dată, când vine un pacient trist şi pleacă luminat la faţă – este o bucurie şi o mulţumire de sine.

Aţi avut eşecuri?

Eşecuri toată lumea are, sunt căi de ridicat şi de coborât. Am avut, evident,  de suferit din cauza invidiei, dar nu vreau să vorbesc despre asta, mi se pare meschin… De fiecare dată am găsit puterea de a trece peste greutăţi şi mulţumesc lui Dumnezeu că am o viaţă minunată.

A

ț

i avut pacienţi, pe care nu aţi putut sa-i trataţi?

Am încercat de fiecare dată să-mi ajut pacienţii cât de puţin sau măcar să le dau speranţă. Unele cazuri necesită o implicare chirurgicală sau din contra, am salvat oameni de la operaţie.

Ce vise aveţi neîmplinite?

Aşi vrea să am o casă spaţioasă, mobilată cu bun gust şi cu foarte multe flori. Al doilea vis este să am un centru medical, ca să mă pot manifesta din plin.

Cum se înţeleg soţii Micuşa, având meserii total diferite?

Soţul meu Vasile Micuşa este tenor la Opera Naţională, chiar dacă avem profesii diferite –  ambii suntem romantici, gândim la fel şi asta ne uneşte. Să fii alături de un artist nu este uşor, trebuie să respecţi un regim alimentar, un program mai deosebit de viață, însă pentru că avem multe lucruri în comun (arta, muzica, dragostea de tot ce e frumos) și ne iubim mult – formăm un cuplu integru.

Mie îmi place opera, sunt prezentă aproape la toate spectacolele soţului, fiind în același timp şi cel mai sincer critic. Cunosc textele pe de rost, ştiu fiecare notă, uneori cântăm împreună prin casă (am auz muzical şi îmi place să cânt). Soţul mi-a propus de câteva ori să las medicina şi să merg la conservator, dar nu cred că o sa fiu cea mai bună interpetă, de aceea am abandonat această idee. Ştiu însă, că medicina face parte din fiinţa mea și nu îmi imaginez să am altă meserie. De altfel, l-am învăţat pe solţul meu câteva proceduri de masaj, ca să beneficiez şi eu de plăcerea masajului.

Cum reuşiţi să fiţi o soţie, mamă şi un medic bun?

Reuşesc, pentru că în familia mea obligaţiile gospodăreşti nu sunt delimitate, găteşte cine are timp. Sunt căsătorită de 12 ani, pentru mine este o plăcere să fiu căsătorită, atunci când există dragoste reciprocă în familie, înţelegere, respect şi prietenie, rutina nu poate să intervină. Ţin mult la tot ce am, nu mi-am putut imagina altfel viaţa decât aşa.

Nu vă bate gândul sa plecaţi din ţară?

Nu, iubesc această ţară, chiar dacă nu este dezvotată economic şi este mult mai greu să te realizezi aici. Am călătorit mult, dar de fiecare dată când mă întorc acasă, simt un altfel de aer. Republica Moldova este o ţară frumoasă şi scumpă pentru mine, aici fiindu-mi alături toate persoanele  dragi sufletului meu.

Text: Snejana Țugui

 

#usideschise Radmila Popovici: discriminare în domeniu, relația cu tata și drumul către a scrie

O discuție despre tinerețe fără bătrânețe cu o poetă autentică din Moldova. Radmila Popovici ne împărtășește secretele ei de a fi creativă și cel mai important, ne învață cum să ne împrietenim cu scrisul. Ne-am obișnuit să vânăm perfecțiunea și să ignorăm umanul. Trăim viața la repezeală fără a ne opri la prezent. Nu discutăm despre subiectele tabu, cum ar fi rolul adevărat al femeii în societate, și lăsăm feminismul să preia locul feminității. Astăzi la #usideschise, cu Aura, lăsăm viața să curgă natural la Complexul Turistic Costești.

#mamasita: Lilia Dediu – “Am mers la maternitate crezând că o să-mi țin puiul în brațe, dar…!”

Lilia Dediu, femeia care a reușit să-și regăsescă echilibrul după pierderea unui copil. Nu a fost un drum ușor, a avut nevoie de mult timp, susținere și grijă din partea oamenilor dragi pentru a nu se izola cu totul. O mamă pentru care familia este totul, îi pune mereu pe prim plan și se străduie să fie prezentă mereu când este nevoie de ea.

Azi la #mamasita cu Olesea Svecla avem o femeie fenomenală!

Visezi la o vacanță de vis cu un buget optim? Atunci acest articol este pentru tine

Atunci când planifici o călătorie ai o sumedenie de întrebări legate de destinație, hotel, deservire, atracții turistice, siguranță, confort etc. De aceea, îți recomandăm să optezi pentru o agenție de turism care îți poate răspunde la toate întrebările și poate să-ți organizeze vacanța de vis cu un buget optim.

Excellence Travel Concierge are peste 16 ani de experiență în turism, iar  punctele forte sunt atitudinea față de clienți, calitatea serviciilor și responsabilitatea asumată pentru fiecare client care apelează la serviciile agenției, menținând, în același timp, prețurile accesibile.

Suntem obișnuiți cu agențiile turistice care vând în masă: spui ce buget ai, când și unde vrei să pleci și primești lista de hoteluri care se încadrează în buget stabilit. Companiile turistice de tip concierge, precum Excellence Travel Concierge, sunt un concept relativ nou și diferă de cel tradițional.

Probabil vă întrebați cum își planifică vacanța călătorii gurmanzi? Răspunsul e simplu, ei apelează la serviciile unui travel concierge, care va organiza în detalii călătoria lor.

Olga Plis este un Elite Travel Conciere și proprietara agenției de turism Excellence Travel din Republica Moldova. În cei peste 16 ani de experiență în turism, Olga a reușit să viziteze peste 40 de țări. Peste 80% dintre clienții agenției sunt cei care apelează repetat la serviciile de travel concierge. În drumul profesional, Olga a activat în diverse agenții cu renume din țară. Călătoriile sunt pasiunea ei, iar munca asiduă pentru organizarea vacanțelor la nivel superlativ, au avansat-o treptat de la poziția de manager în turism la Director General. Ulterior, Olga Plis a reușit să înființeze o agenție de turism care oferă consiliere în turism și organizează vacanțe exclusive.

”Dorințele clienților pot varia de la cerințe standarde, la extravagante, tururi personalizate și experiențe care se considerau imposibile în trecut. Din acest motiv, în companie lucrează doar persoane cu experiență, care au autoritate în domeniul managementului și turismului. Pentru managerii Excellence Travel nu există vacanță prea complicată sau imposibil de realizat.”, a menționat Olga Plis.

Excellence Travel Concierge prestează o gamă largă de servicii. Vă prezentăm doar câteva:

✔️bilete avia
✔️business deplasări
✔️servicii individuale
✔️servicii turistice
✔️cazare
✔️organizarea evenimentelor
✔️organizarea tururilor de Relax & Spa
✔️turism balnear

”Noi promovăm serviciile de calitate și înțelegem importanța relaxării în timpul vacanțelor. Locațiile și activitățile recomandate de noi sunt cele mai bune de pe piață și corespund valorilor agenției noastre. Noi apreciem și promovăm restaurantele, hotelurile și atracțiile turistice care și-au demonstrat valoare și unicitatea în timp.

Serviciile noastre de concierge sunt asigurate de o echipă de profesioniști care vor putea îndeplini orice dorință, indiferent de cât de neobișnuită este. Activăm 24/7 și suntem gata mereu să vă ascultăm, să oferim consiliere și să acționăm.”, a mai adăugat Olga Plis.

În mai puțin de o lună copii vor avea vacanța de Paște. Temperaturile blânde din acea perioadă vă oferă posibilitatea să alegeți între mai multe destinații, Turcia, Egipt, Dubai sau Europa cu zbor direct din Chișinău.

Fiecare destinație are farmecul său și e greu să alegi doar una. Am pregătit câteva caracteristici de care să ții cont când decizi unde să petreci vacanța de Paște împreună cu cei dragi.

EGIPT – a devenit o destinație actuală pe tot parcursul anului. Marea azurie, recife de corali, scufundările, excursiile istorice și prețurile atractive aduc turiștii de pretutindeni.

TURCIA – nu e doar despre plaje magnifice scăldate de 4 mări. E și despre Pamukkale, Cappadocia, temple antice, legende mitologice și shopping reușit.

DUBAI – este un must have pentru cei care apreciază cultura arabă, confortul, luxul și extravaganța. Unul dintre cele mai bogate orașe din lume, te cucerește prin arhitectura, zgârie norii din cartea recordurilor și diversitate oamenilor care-l vizitează.

EUROPA – Italia, Franța, Spania și Portugalia pot fi explorate la infinit și tot nu vei reuși să vă bucurați de tot ce oferă aceste țări.

Pentru mai multe detalii, puteți apela la numărul de telefon: 069702611, lăsa un mesaj pe pagina de Facebook/Instagram : @excellence_travel_moldova sau ne puteți vizita pe adresa str. V.Alecsandri 105, or. Chișinău

Şi vedetele slăbesc la Unica Sport!
Articolul anterior
Dragostea poate fi sărbătorită în orice zi!
Articolul următor