Bucuria de a dărui

Oameni care oferă şi oameni care primesc, bucuria copiilor care au fost implicaţi în proiecte şi liniştea bătrânilor, care nu se simt părăsiţi – aceasta este lumea Veronicăi Martîniuc, Director ORA Internaţional Moldova – doamna care oferă speranţă şi ajutor celor care au nevoie de ele.

separator

De cât timp sunteţi implicată în proiecte umanitare?

Din 1992, când ORA Internaţional (un Fond Umanitar Internaţional din Germania) a hotărât să deschidă filială în Republica Moldova. Până atunci am activat în alt domeniu, unde aveam o carieră destul de promiţătoare (devenisem director), dar nu eram împlinită profesional, ceva îmi lipsea și mi-am dat seama că ceea ce căutam era de fapt implicarea mea în activități de binefacere. Satisfacţia sufletească o puteam avea numai din plăcerea de a dărui, de a ajuta oamneii nevoiaşi, aşa am hotărât să mă angajez ca şi voluntar în proiectele iniţiate de ORA Internaţional.  De aici, toate au luat o mare întorsătură, m-am implicat în proiecte umanitare, apoi am propus proiecte noi şi le-am coordonat, de 14 ani sunt directorul până acestei organizaţii umanitare.

Câte proiecte derulează Ora Internaţional Moldova în prezent?

În prezent avem 25 de proiecte, realizate în 12 localităţi din Moldova. Cele mai multe dintre ele au menirea de a susţine copiii orfani, copiii şi adolescenţii din familii sărace, dar şi bătrânii singuratici.

De unde vin ajutoarele umanitare?

Sponsorii şi donatorii sunt din Germania, Elveţia, Olanda, Franţa, Marea Britanie.

Care este proiectul cel mai important?

Toate pentru mine au o importanţă majoră, deşi proiectele sunt diferite, ele ţin de implicarea mea sufletească şi de ajutorul pe care-l putem oferi.

Care sunt categoriile de oameni implicaţi în proiecte?

În primul rând, marea majoritate a proiectelor sunt implementate în sate. Am înţeles că satele noastre au cea mai mare nevoie de ajutorul şi susţinerea noastră, pentru că de acolo vine Moldova, acolo se nasc adevăratele valori şi acolo se păstrează adevărata tradiţie. Oamenii de la sate trebuie să simtă că fac parte din Moldova, că cineva are nevoie de ei, aici nu mă refer doar la implicarea spirituală, ci şi la susţinerea materială, pentru că satul acestui secol mocneşte în sărăcie, iar oamenii nu au putere să încerce să trăiască altfel. Primăriile neputincioase pentru că sunt limitate de buget, iar din cauza sărăciei apar multe alte probleme.

Conlucraţi împreună cu instituţiile statului?

Desigur, colaborăm cu instituţiile statului (grădiniţe, şcoli, primării, centre sanitare, spitale etc). Pentru noi nu contează confesiunea sau culoarea politică, ci cât de receptive sunt aceste instituţii şi cât de mare este impactul proiectului. Organizaţiile umanitare lucrează paralel cu statul, dar totodată rezolvă unele din problemele statului. Pentru a avea rezultate cât mai bune, noi activăm în comun acord cu administraţiile publice locale, numai aşa efectul este maxim, pentru că ei ştiu cel mai bine problemele oamenilor din localitate.

Aveţi proiecte care se derulează mai mulţi ani?

Sunt mai multe proiecte, dar cel mai vechi este – Azilul de bătrîni din Strășeni pentru 30 de persoane; alt proiect de susținere a bătrînilor este  – asigurarea prânzului gratuit pentru 42 de bătrâni singuratici din Chişinău – “un prânz cald şi o vorbă bună”. De 12 ani aceşti bătrâni, selectaţi de Serviciul de Asistenţă Socială al Primăriei municipiului Chişinău, iau masa la cantina socială „Casa Diamant“ din centrul Chişinăului. În plus, voluntarii noştri sunt alături de ei, când se îmbolnăvesc, având grijă să nu le lipsească medicamentele necesare.

Ştiu că aţi deschis câteva Centre de zi pentru copii, care este scopul acestui proiect?

Important este ca aceşti copii să vadă o altă viaţă, decât cea de acasă, unde este rece, trist și dezordine.  Pentru că ei sunt selectaţi din familii social vulnerabile (de exemplu: lipsa unuia sau a ambilor părinţi, relaţii violente sau instabile între părinţi, copii aflaţi în risc de abandon şcolar, copii neglijaţi de familii incapabile să le acopere necesităţile, din cauza sărăciei sau a alcoolului, copii cu dizabilităţi etc.). Scopul centrelor este ca aceşti copii să găsească căldura, dragostea, atenţia, inclusiv multe daruri şi posibilităţi de a-şi realiza visurile, de a învăţa o meserie, a beneficia de o educaţie şi o cultură, pentru  a se putea integra în societate.

Proiecte dedicate copiilor avem mai multe, inclusiv ajutăm şcolile internat, grădiniţele.

Cum vedeţi organizaţia după 20 de ani de activitate?

Avem implicate mai multe persoane în realizarea acestor proiecte (voluntari din Moldova şi din alte ţări), ne putem bucura de o susţinere internaţională mai mare şi avem implementate proiecte privind diferite aspecte socio-culturale. Le mulţumim oamenilor cu suflet, pentru că datorită ajutorului şi contribuţiei lor am putut face atâtea lucruri minunate pentru cei care au nevoie de ajutor. 

Text: Snejana Ţugui

 

#usideschise Radmila Popovici: discriminare în domeniu, relația cu tata și drumul către a scrie

O discuție despre tinerețe fără bătrânețe cu o poetă autentică din Moldova. Radmila Popovici ne împărtășește secretele ei de a fi creativă și cel mai important, ne învață cum să ne împrietenim cu scrisul. Ne-am obișnuit să vânăm perfecțiunea și să ignorăm umanul. Trăim viața la repezeală fără a ne opri la prezent. Nu discutăm despre subiectele tabu, cum ar fi rolul adevărat al femeii în societate, și lăsăm feminismul să preia locul feminității. Astăzi la #usideschise, cu Aura, lăsăm viața să curgă natural la Complexul Turistic Costești.

#mamasita: Lilia Dediu – “Am mers la maternitate crezând că o să-mi țin puiul în brațe, dar…!”

Lilia Dediu, femeia care a reușit să-și regăsescă echilibrul după pierderea unui copil. Nu a fost un drum ușor, a avut nevoie de mult timp, susținere și grijă din partea oamenilor dragi pentru a nu se izola cu totul. O mamă pentru care familia este totul, îi pune mereu pe prim plan și se străduie să fie prezentă mereu când este nevoie de ea.

Azi la #mamasita cu Olesea Svecla avem o femeie fenomenală!

Visezi la o vacanță de vis cu un buget optim? Atunci acest articol este pentru tine

Atunci când planifici o călătorie ai o sumedenie de întrebări legate de destinație, hotel, deservire, atracții turistice, siguranță, confort etc. De aceea, îți recomandăm să optezi pentru o agenție de turism care îți poate răspunde la toate întrebările și poate să-ți organizeze vacanța de vis cu un buget optim.

Excellence Travel Concierge are peste 16 ani de experiență în turism, iar  punctele forte sunt atitudinea față de clienți, calitatea serviciilor și responsabilitatea asumată pentru fiecare client care apelează la serviciile agenției, menținând, în același timp, prețurile accesibile.

Suntem obișnuiți cu agențiile turistice care vând în masă: spui ce buget ai, când și unde vrei să pleci și primești lista de hoteluri care se încadrează în buget stabilit. Companiile turistice de tip concierge, precum Excellence Travel Concierge, sunt un concept relativ nou și diferă de cel tradițional.

Probabil vă întrebați cum își planifică vacanța călătorii gurmanzi? Răspunsul e simplu, ei apelează la serviciile unui travel concierge, care va organiza în detalii călătoria lor.

Olga Plis este un Elite Travel Conciere și proprietara agenției de turism Excellence Travel din Republica Moldova. În cei peste 16 ani de experiență în turism, Olga a reușit să viziteze peste 40 de țări. Peste 80% dintre clienții agenției sunt cei care apelează repetat la serviciile de travel concierge. În drumul profesional, Olga a activat în diverse agenții cu renume din țară. Călătoriile sunt pasiunea ei, iar munca asiduă pentru organizarea vacanțelor la nivel superlativ, au avansat-o treptat de la poziția de manager în turism la Director General. Ulterior, Olga Plis a reușit să înființeze o agenție de turism care oferă consiliere în turism și organizează vacanțe exclusive.

”Dorințele clienților pot varia de la cerințe standarde, la extravagante, tururi personalizate și experiențe care se considerau imposibile în trecut. Din acest motiv, în companie lucrează doar persoane cu experiență, care au autoritate în domeniul managementului și turismului. Pentru managerii Excellence Travel nu există vacanță prea complicată sau imposibil de realizat.”, a menționat Olga Plis.

Excellence Travel Concierge prestează o gamă largă de servicii. Vă prezentăm doar câteva:

✔️bilete avia
✔️business deplasări
✔️servicii individuale
✔️servicii turistice
✔️cazare
✔️organizarea evenimentelor
✔️organizarea tururilor de Relax & Spa
✔️turism balnear

”Noi promovăm serviciile de calitate și înțelegem importanța relaxării în timpul vacanțelor. Locațiile și activitățile recomandate de noi sunt cele mai bune de pe piață și corespund valorilor agenției noastre. Noi apreciem și promovăm restaurantele, hotelurile și atracțiile turistice care și-au demonstrat valoare și unicitatea în timp.

Serviciile noastre de concierge sunt asigurate de o echipă de profesioniști care vor putea îndeplini orice dorință, indiferent de cât de neobișnuită este. Activăm 24/7 și suntem gata mereu să vă ascultăm, să oferim consiliere și să acționăm.”, a mai adăugat Olga Plis.

În mai puțin de o lună copii vor avea vacanța de Paște. Temperaturile blânde din acea perioadă vă oferă posibilitatea să alegeți între mai multe destinații, Turcia, Egipt, Dubai sau Europa cu zbor direct din Chișinău.

Fiecare destinație are farmecul său și e greu să alegi doar una. Am pregătit câteva caracteristici de care să ții cont când decizi unde să petreci vacanța de Paște împreună cu cei dragi.

EGIPT – a devenit o destinație actuală pe tot parcursul anului. Marea azurie, recife de corali, scufundările, excursiile istorice și prețurile atractive aduc turiștii de pretutindeni.

TURCIA – nu e doar despre plaje magnifice scăldate de 4 mări. E și despre Pamukkale, Cappadocia, temple antice, legende mitologice și shopping reușit.

DUBAI – este un must have pentru cei care apreciază cultura arabă, confortul, luxul și extravaganța. Unul dintre cele mai bogate orașe din lume, te cucerește prin arhitectura, zgârie norii din cartea recordurilor și diversitate oamenilor care-l vizitează.

EUROPA – Italia, Franța, Spania și Portugalia pot fi explorate la infinit și tot nu vei reuși să vă bucurați de tot ce oferă aceste țări.

Pentru mai multe detalii, puteți apela la numărul de telefon: 069702611, lăsa un mesaj pe pagina de Facebook/Instagram : @excellence_travel_moldova sau ne puteți vizita pe adresa str. V.Alecsandri 105, or. Chișinău

coperta martie
Articolul anterior
”A plecat englezeşte” sau de ce dispar bărbaţii?
Articolul următor