Ea a gătit tuturor președinților Moldovei, începând cu Mircea Snegur până la Nicolae Timofti. Le cunoaște gusturile culinare și niciodată nu a dat greș. Este în stare să-și petreacă nopțile în fața cratiței doar ca bucatele să ajungă dimineața, nici fierbinți, nici reci, în farfuria conducătorilor de stat.
De la gospodina de aur a țării am aflat că domnul Petru Lucinschi preferă doar mâncarea dietetică din carne de pasăre sau pește. Pe masa lui Vladimir Voronin este nelipsit mielul, sarmalele, colțunașii și pârjoalele la aburi. Mihai Ghimpu și Marian Lupu aleg bucatele tradiționale, Vlad Filat preferă ciorba din pește, carnea și peștele la grătar. Bucatele din pește și carne de pasăre sunt preferate și de actualul președinte al Moldovei, Nicolae Timofti care nu este deloc pretențios la mâncare.
Nici nu e de mirare că este bucătăreasa care are în palmares 50 de medalii dintre care 35 sunt de aur. Galina Pălitu a intrat în atenția presei, când a gătit, alături de alți 20 de bucătari din Moldova, cea mai mare mămăligă care a intrat în Guiness Book.
Această carieră de succes a pornit într-un moment de cumpănă.
La doar 16 ani doamna Galina rămăsese orfană de părinți. Erau 4 frați în familie cu un viitor incert în față.
În acele clipe de disperare, un profesor de la Școala Serală din Strășeni a recomandat-o ca și persoană de ajutor unei familii cu dizabilități fizice. Acestor oameni le-a gătit prima ei zeamă.
Atunci a simțit că ar putea face față unei meserii de bucătar.
A făcut studiile de specialitate pe care le-a finalizat cu brio și a devenit, în timp, bucătăreasa care a luat medalia de aur la învârtirea sarmale.
”În 25 de minute am făcut 25 de sarmale. Sărmăluțele i-au lăsat pe toți fără replică. Lumea era suspicioasă. Nu credeau că le-am învârtit manual, ziceau că ascund un aparat de învârtit sarmale sub masă. Le-am demonstrat în fața camerei ca să-și dea seama. O sărmăluță avea 5-10 grame, un pic mai mare decât unghia la deget.”
Acum doamna Galina Pălitu este un profesionist de excepție. Are acasă doi băieți care de mici au fost învățați să mănânce bine. Deocamdată nu i-au adus nurori în casă. Viitoarea soacră mare nu va avea pretenții la soțiile feciorilor. Dacă acestea nu vor putea găti, o vor face băieții pentru ele. Sunt iscusiți în bucătărie la fel ca și mama lor.
Cum se gătesc sarmalele și mielul demn de o medalia de aur!
Sărmăluțele vor ieși mai gustoase dacă veți pune mai puțin orez și carne și mai multe legume, nu economisiți ceapa și morcovul. Puneți în umplutură puțin leuștean și cimbru. La sărmăluțe se servește vinul roșu.
Friptura de miel se face după rețeta clasică. E important ca mielul să fie marinat într-un amestec de apă, ceapă, sare, piper negru, cimbru, leuștean, mărar și un pic de ulei. Îl țineți la marinat o noapte. Ca să nu miroase a miel, îl tratați cu frunză de dafin, ghimbir, frunză de mentă și o jumătate de lămâie.
Text: Olga Chirica