M-am convins nu o singură dată că este foarte frumos să îți îmbrățișezi visele din suflet, iar Victor face asta prin propriul mod de exprimare, fotografiile. Prin intermediul lor, tânărul a descoperit lumea cu alți ochi. Te pierzi prin vasta lui colecţie de imagini, în care sunt redate emoţii, stări şi sentimente.
Are 33 de ani și o colecție impresionantă de lucrări de cea mai înaltă calitate. Iar dragostea pentru acest domeniu a venit odată ce și-a cumpărat un aparat foto. Din pură curiozitate a decis să afle ce poate face ”așa o chestie voluminoasă”.
Am încercat să aflu de la Victor Pictor ce înseamnă pentru el arta fotografică.
- Victor Pozitiv, entuziast, iubesc natura, iubesc oamenii, iubesc să creez, iubesc să cunosc lucruri noi.
- Victor Da, au existat. Fiind mai axat pe greșeli decât pe realitate:”cum de hotărât greșeala”. O problemă de bază la artiști este perfecţionismul, care mai des te focusează pe greșeală, greșeala-aici ar avea sensul de “inadmisibil”… dar orice artist trece prin așa numita maturizare, unde se înțelege că greșeala are un scop pozitiv, trebuie studiată pentru că anume ea ne ridică la nivelul următor.
- Victor Sincronizarea cu natura. Așa numesc eu acea sincronizare, când tu ești pregătit în așteptare. Viața îți oferă cadoul sau (exemplu: un apus frumos pe malul mării și “întâmplător” a trecut prin zbor un pescăruș, iar tu profesional ești gata să captivezi acest moment fiind cu parametrii aparatului foto gata aranjați. Mult contează și intelectul fotografului, maturitatea lui. Viziunea de viață mai obiectivă îi permite să captiveze momente mult mai interesante, pe lângă alt fotograf care pur și simplu nu vede acel moment unic în orice situație.
- Victor Eu ma strădui să-i relaxez la maxim prin dialog sincer. Întreb oamenii ce le place și ce nu, le arăt pozele care se primesc în proces, încerc să devin prietenul lor – acest mod e cel mai obiectiv pentru mine ca tehnică. Orice om se poate relaxa, depinde mai mult de fotograf, simțul și capacitatea lui de a percepe situația. Chiar dacă totuși nu se ajunge la relaxare maximă, eu fac fotografiile standarte care au destulă informație pentru necesitatea consumatorului.
- Victor Spre fotografie m-a îndreptat dragostea de tehnică, la general. Am cumpărat aparatul foto cu 11 ani în urma din curiozitate:”oare ce poate face așa o chestie voluminoasă în comparație cu telefonul meu nokia??”. Curiozitatea m-a îndreptat.
- Victor Secunda magică… ochiul omului des nu vede ceea ce defapt există (lumea obiectivă), fiindcă noi vedem ceea ce dorim să vedem sau noi vedem doar ceea asupra la ce ne concentrăm. Secunda care a fost prinsă întâmplător de aparatul foto, poate fi un eveniment întreg cu o istorie întreagă. Un sfat: oprește-te pe o secundă, privește în jurul tău și fii concentrat la tot ce te înconjoară. Dar privește atent, deoarece vei vedea mult mai mult decât crezi.
- Victor Matematica+fizica+semiotica. Acești parametri i-am găsit ca informație într-o carte a unui autor cunoscut în toată lumea, Alexander Lapin. Matematica se ocupă de companarea în cadru a obiectelor secundare și principale (corpul omului e principal în fotografie, copacul din spatele omului de pe fundalul 2, e secundar), fizica se ocupă de construcția și aranjarea în spațiu a acelor detalii secundare și principale (corpul omului este în focus (este vizibilă clar), dar copacul din planul 2 este blurat ca element secundar (se vede neclar) – aici lucrează regulile de perspetivă aeriană deja (ceea ce e mai departe se vede mai blurat și își pierde din culoare), iar semiotica deja e sensul în fotografie, este sufletul fotografiei.
- Victor Acum se și dezvoltă cel mai îndrăzneț proiect. Omul și orașul. Totul a început de la nunți, cu 6 ani în urmă. Deoarece o nuntă ca ceremonie, pentru mine, este o istorie de viață a celor doi îndrăgostiți. Vizavi de obiceiuri şi reflexe culturale, care sunt desigur necesare, la rădăcina nunților se află așa numita dragoste a celor doi care sau găsit în universul acesta mare. Iar dragostea lor merge mai departe și ca semn vizibil – apar copii din dragoste, astfel apar pozele cu femei gravide și soții lor în sânul naturii, pe fundal de arhitectură (depinde de concept). Condiția principală fiind – totul se întâmplă în orașul natal. Și astfel apar pozele orașului natal în diferite culori și stări, din diferite unghiuri (anotimpuri).
- Victor Este o meserie bună și ca orice altă meserie, dacă o faci din plăcere, remunerarea materială va fi la maxim. Sunt fotografii vândute cu milioane de dolari, alți fotografi care cer pentru o zi de lucru și 40.000 euro (Paolo Rovesi), dar sunt și realități de genul: fotografi care nu au un preț stabilit. Cei care cer 300 euro pentru o zi de nuntă, inconsient:”așa s-a primit să fim fotografi, am auzit că munca nu-i grea și plătesc bine”. Și uite așa, fără să realizeze ce înseamnă fotografie ca artă vizuală și cu ce se mănânca – se creează reflexe automatizate la așa gen de “specialist”, unde arta nu există, iar așa fotografie nu poate fi discutată sau criticată ca meserie în contextul realităților economice.
Ce sfat ai oferi celor care participă la o ședință foto?
Încerc să nu prea ofer sfaturi, deoarece am obervat că cel mai bine este atunci când omunici cu oamenii despre ce ar dori ei, cum se simt, ce le place și de ce. Încerc să devin un prieten cu ei, pentru a-i putea mai bine înțelege. Fotografia pe care o fac eu se împarte în 3 subpuncte:
- fotografia clasică, unde anatomia trebuie să corespundă la estetica culturii în care ne aflăm
- poze conceptuale, unde se construiesc ideile necesare pentru consumator (acesorii, haine, culori și obiecte secundare necesare)
- fotografia veselă, unde se folosesc obiective specifice care redau fotografia ca o caricature. Iar emoțiile și anatomia oamenilor este aranjată conform caricaturii gândite (exemplu de obiectiv: fisheye 16mm care cuprinde180 de grade).
QUIZZ
M-am născut… 31 decembrie 1983 în Chișinău
Mama….. cea mai bună, mereu tânără și înțeleaptă
Îmi place… natura și frumosul din ea, oamenii sinceri și veseli
Urăsc… minciuna și șmecheria
Țara care m-a cucerit… Israelul și Spania (dar nu multe le-am văzut)
Femeia mă atrage prin…. gingășia și liniștea lăuntrică, sinceritatea neînfricată
Nu aș renunța la…. carti de citit, răsăritul și apusul soarelui, sunetul ploii și vântul cald de primăvară, posibilitatea de a face bine
Prietenii se cunosc…. în situații dificile
Visul meu este să ajung…. om liber de dogme sociale, pozitiv, neînfricat și liniștit