De mică visezi la nunta ta și îți dorești să fie ca în povești, cu sute de invitați, îmbrăcată într-o rochie superbă și purtată pe ritmurile muzicii de alesul inimii tale. Din păcate însă te trezești la realitate și-ți dai seama că nunta înseamnă bani, iar pentru ca ea să fie ca în vis ai nevoie de câteva trucuri.
Ține tot timpul agenda după tine: fă liste, planificări și notițe.
Bugetul:
1. Stabilește un buget fix al nunții și sub nici o formă nu-l depăși. Chiar dacă tentațiile sunt mari, gândește-te la datoriile pe care le vei avea după eveniment.
Ziua nunții:
1. Data, ziua și ora nunții este bine să le alegi din timp. Deoarece astfel ai șansa să beneficiezi de diverse reduceri. Plus la toate alege o zi din prima parte a săptămânii, cheltuielile vor fi minime, însă acest lucru nu înseamnă că nu va fi o nuntă reușită.
2. Pentru a economisi, alege o singură zi atât pentru cununia civilă cât și cea religioasă.
Sala:
1. Cu toate că ne dorim o nuntă într-un restaurant luxos, alege o locație mai puțin căutată, deoarece astfel îți vei salva bugetul.
2. Însă ține minte, orice restaurant ai alege, înainte de a semna contractul verifică ce este inclus în pachetul oferit. Negociază, nu încerca neapărat să scazi din preț, însă adaugă alte servicii care să fie incluse în prețul oferit: mai multe cafele, fructe, dulciuri, huse de mese și scaune, ceea ce nu este inclus în pachet, dar poate fi oferit de locație.
Meniul:
1. Regula de aur este: fiecărui invitat îi revine aproximativ 2 kg de mâncare și dacă te hotărăști să micșorezi porțiile nu va fi nimic.
2. Este bine ca băutura să fie adusă de miri, deoarece astfel nu mai plătești adaosul restaurantului. Iar cu jumate sau un an înainte de nuntă, urmărește promoțiile și cumpără băutura pe parcurs.
3. Optează pentru bufetul suedez, care permite fiecărui invitat să se autodeservească cu ce îi place mai mult. Este o variantă ieftină și modernă, care prinde în special la nunta restrânsă . Bufetul suedez îți reduce din costuri, deoarece nu trebuie să mai plătești restaurantul la porție.
Decorațiunile:
1. Cum în ultimul timp aranjamentele florale sunt în trend, pentru a scăpa de niște cheltuieli adăugătoare le poți face chiar tu. Plus, îl poți ruga pe viitorul mire să te ajute, astfel ve-ți petrece timpul vesel și util.
2. Atât pentru buchet cât și pentru sală, alege flori de sezon, deoarece sunt mai ieftine.
3. Pentru decorarea bisericii află cine se mai căsătorește în aceeași biserică și roagă cealaltă pereche să împărțiți costul aranjamentelor. Însă dacă nu este posibil, folosește decorațiile de la biserică și la intrarea în restaurant.
4. Limuzina este visul oricărei mirese, însă mult mai original poate fi o bicicletă tandem plină de panglici lungi care să atârne pe spate, o motocicletă sau, și mai romantic, un scuter.
Invitațiile de nuntă:
1. Optează pentru invitațiile de nuntă hand-made. Vor fi mai frumoase și mult mai originale, plus că vei economisi foarte mult.
2. În cazul invitațiilor poți scuti din buget folosind poșta electronică
3. Atunci când faci lista invitaților și știi că nu-ți permiți să inviți mulți oaspeți, optează pentru oamenii care ți-au fost alături în cele mai grele momente.
4. Nu începe să organizezi nunta până nu ai stabilit cu precizie numărul de persoane invitate, precum și stilul nunții: rustic, clasic, elegant, neconvențional, de epocă etc.
Muzica:
1. Pentru a reduce din cheltuieli și a satisface orice invitat, privind gusturile muzicale, poți pleda pentru un Dj profesionist. Însă nu uita să faci un contract cu acesta, pentru a stabili exact termenii colaborării.
2. Toți își doresc ca vocea unui artist să încânte invitații. Însă o voce frumoasă nu trebuie să coste neapărat o avere. Informează-te la liceele de muzică dacă există grupuri de copii dornici să cânte.
Fotograful:
1. Alege atât serviciile foto cât și cele video de la același furnizor. El îți va oferi un pachet care este mai ieftin, decât dacă le iei separat.
2. Află dacă în pachet este inclus și un album foto, dacă nu cere acest lucru, dacă da negociază să mai primești unul și pentru nași sau pentru părinți.
Și cel mai importat. Ține minte că organizarea unei nunți presupune multă creativitate, iar cu un pic de atitudine și câteva trucuri poți transforma nunta visurilor tale în realitate.
Text: Iulia Arnaut